WHO listasi keinoja torjua leikkausinfektioita

Suositukset täydentävät aiempaa kirurgista tarkistuslistaa.

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi listan keinoista, joilla sairaalat voivat torjua leikkausalueen infektioita ja lääkeresistenttien bakteerien leviämistä.

Lista käsittää 29 kohtaa. Se täydentää WHO:n aiempaa kirurgista tarkistuslistaa (Surgical Safety Checklist), jota on hyödynnetty myös suomalaisissa leikkaussaleissa.

WHO:n mukaan leikkausalueen infektioiden torjuntaan ei ole ollut kansainvälisiä ohjeita, ja kansalliset suositukset sekä tulkinnat tutkimusnäytöstä vaihtelevat.

Leikkausalueen infektiot ovat maailmanlaajuinen ongelma. Afrikassa pahimmillaan jopa 20 prosenttia sektiohaavoista tulehtuu. Yhdysvalloissa leikkausinfektiot aiheuttavat vuosittain yli 400 000 ylimääräistä hoitopäivää sairaalassa sekä 10 miljardin dollarin lisälaskun.

Asiantuntijaryhmän laatimissa suosituksissa otetaan huomioon muun muassa tieteellisen näytön vahvuus, kustannukset ja potilaiden mieltymykset.

Suositukset julkaistiin WHO:n sivuilla sekä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

Esimerkkejä suosituksista:

• Potilaan on hyvä käydä suihkussa tai kylvyssä ennen leikkausta.

• Ihokarvoja ei pidä poistaa mitään toimenpidettä varten eikä sen aikana. Jos poistaminen on kuitenkin välttämätöntä, on käytettävä saksia. Höyläämistä on syytä välttää.

• Antibiootteja tulee käyttää infektioiden ehkäisyssä vain ennen leikkausta tai sen aikana, ei jälkeenpäin.

• Triklosaanilangan käyttö on suositeltavaa leikkauksen tyypistä riippumatta.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Lue myös:

Kumpi puoli pitikään leikata?

Valvira kannustaa käyttämään tarkistuslistaa

Leikkaustiimin tarkistuslista lisää potilasturvallisuutta