Suomalainen läpimurto: harvinaiseen leukemiaan löytyi täsmälääke

Löytö voi tulevaisuudessa auttaa niitä potilaita, jotka sairastavat leukemian tiettyä alamuotoa.

AML on aikuisten yleisin akuutti leukemia.
Adobe/AOP
AML on aikuisten yleisin akuutti leukemia.

Suomalaistutkijat ovat tunnistaneet uuden mahdollisen täsmälääkkeen akuutin myelooisen leukemian (AML) hoitoon, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Syövän hoidossa solunsalpaajien rinnalle on kehitetty täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat vain syöpäsoluihin ja säästävät terveet solut. Akuutin myelooisen leukemian (AML) hoidossa tällainen lupaava täsmälääke on ollut venetoklaksi, joka on vastikään saanut myyntiluvan Suomessa.

Venetoklaksin teho perustuu siihen, että se altistaa syöpäsoluja ohjelmoidulle solukuolemalle.

AML on aikuisten yleisin akuutti leukemia. Akuuttia leukemiaa todetaan Suomessa vuosittain noin 250–300 aikuisella. Ikääntyminen lisää riskiä sairastua akuuttiin leukemiaan siten, että 75-vuotiaalla riski on lähes kymmenkertainen noin 40-vuotiaaseen verrattuna.

Myös muihin leukemian tyyppeihin kehittellä hoitovaihtoehtoja

Tuoreessa tutkimuksessa on nyt selvinnyt, että venetoklaksi ei vaikuta tehoavan leukemian kahteen harvinaiseen ja vaikeasti hoidettavaan alatyyppiin, erytrooiseen ja megakaryoblastiseen leukemiaan.

Tällä hetkellä näille potilaille on tarjolla vain rajallisesti hoitovaihtoehtoja.

Helsingin yliopiston, Hus Syöpäkeskuksen ja Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa löytyi uusi täsmälääke, joka voi tulevaisuudessa tarjota hoitovaihtoehdon myös näitä alatyyppejä sairastaville potilaille.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.