Nuorisolääkärin kirje joulupukille

Silja Kosola Helsingissä 10.05. 2019. Compic/Kimmo Brandt
KIMMO BRANDT
Silja Kosola Helsingissä 10.05. 2019. Compic/Kimmo Brandt

Rakas joulupukki,

Kuinka siellä Korvatunturilla voidaan? Toivottavasti sinulla, tonttumuorilla ja koko Tonttulan väellä on kaikki hyvin ja olette välttyneet monilta ikääntymiseen liittyviltä vaivoilta. Koska olet tunnetusti kaikkien lasten ja nuorten ystävä, kirjoitan sinulle, vaikka on vasta marraskuu. Kuten pian huomaat, jopa sinulta ja ahkerilta tonttujoukoiltasi voi mennä tovi esittämieni toiveiden toteuttamiseen. Huomannet myös, että ikä ja koulutus ovat tehneet tehtävänsä, kun aloitin kirjeen kohteliaasti tiedustelemalla teidän vointianne sen sijaan, että olisin vain listannut lahjatoiveeni.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Ensimmäiseksi toivon, että antaisit kaikille lapsille ja nuorille oikein hyvän, iloisen ja turvallisen joulun. Että kaikki vanhemmat, huoltajat ja muut lasten ja nuorten lähellä olevat aikuiset jättäisivät tänä jouluna alkoholin juomatta, rahapelit pelaamatta, riidat riitelemättä ja turhan stressin stressaamatta ja rauhoittuisivat viettämään aikaa yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Että aikuiset pysähtyisivät näkemään kaiken sen hyvän, jota jokaisessa lapsessa ja nuoressa on.

"Rakas Joulupukki, sinä edustat tässä kiireen ja kaaoksen maailmassa sentään lempeää hyväntahtoisuutta ja jonkinlaista pysyvyyttäkin."

Toivon, että lahjoittaisit kaikille lasten ja nuorten asioista päättäville painavan paketin tietoa ja ymmärrystä aivojen kehityksestä ja suotuisan kehityksen edellytyksistä. Koska kovat paketit ovat usein suositumpia kuin pehmeät, lähettäisitkö heille Minna Huotilaisen ja Leeni Peltosen kirjan Tunne aivosi? Kenties sen jälkeen koulujen oppitunnit lyhenisivät jälleen 45 minuuttiin, välitunnit pitenisivät 15 minuuttiin, iloista liikuntaa ja luovuutta olisi enemmän ja hiillostusta ja suorituspainetta vähemmän.

Tuohon yllä olevaan liittyen: uskaltaisinko toivoa sinulta myös aineetonta lahjaa?

Meillä alkaa olla jo kohtalaisen paljon näyttöä siitä, etteivät erilaiset koulumaailman ja yksityiselämän digihypetykset ole pelkästään edistäneet lasten ja nuorten oppimista ja hyvinvointia. Vaikka et olekaan tunnettu tieteen edistäjänä, voisitkohan pulpauttaa sekä Suomen että Euroopan poliitikoiden mieliin yhteisymmärryksen siitä, että erilaisia härpäkkeitä käytettäisiin kouluissa vain silloin, kun niistä on oikeasti hyötyä? Lähettäisitkö poliitikoille myös ripauksen sisua ja voimaa vastustaa markkinamiesten puheita niin, että lasten ja nuorten käyttämistä sovelluksista voitaisiin kieltää tietyt koukuttavat elementit kokonaan? Ymmärrän, että etenkin eurooppalaisten poliitikoiden kohdalla on paljon korjattavaa, luuleehan osa heistä sinun asuvan Pohjoisnavalla tai Grönlannissa, mutta voisitko silti yrittää?

Tiedän, että tätä toivomuslistaani ei ole ihan helppo toteuttaa, vaikka teillä Korvatunturilla onkin tunnetusti hyvä tekemisen meininki. Kilpailuyhteiskuntamme yksilökeskeinen ja lyhytjännitteinen voitontavoittelu ei liene sinullekaan vierasta.

Mutta, rakas joulupukki, sinä edustat tässä kiireen ja kaaoksen maailmassa sentään lempeää hyväntahtoisuutta ja jonkinlaista pysyvyyttäkin, etkä ole käsittääkseni alttiina lyhyille hallituskausille sen enempää kuin kvartaaliraportoinnillekaan. Siksi rohkenen kirjoittaa sinulle monen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa lasten ja nuorten puolesta.

Lopuksi kiitän jo etukäteen kaikista ponnisteluistasi toiveideni toteuttamiseksi ja toivotan koko Tonttulan väelle terveyttä ja pitkää ikää ja oikein riemullista joulujuhlaa!

Silja Kosola

Kirjoittaja on nuorisolääketieteen dosentti, joka toivoo näkevänsä myönteisiä muutoksia lasten ja nuorten terveydessä ja hyvinvoinnissa.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.