Äitiyspakkauksen maine maailmalla kasvaa

Suomalainen äitiyspakkaus herätti kansainvälistä kiinnostusta, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi sen 75-vuotisesta menestystarinasta verkkosivuillaan. Nyt asiaa koskevan artikkelin on julkaissut myös arvostettu British Medical Journal.

Suomalainen äitiyspakkaus herätti kesäkuun alussa kansainvälistä kiinnostusta, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi sen 75-vuotisesta menestystarinasta verkkosivuillaan. Nyt asiaa koskevan blogiartikkelin on julkaissut myös arvostettu British Medical Journal (BMJ).

– Meillä kaikki tietävät äitiyspakkauksen, mutta sen ainutlaatuisuutta maailmanlaajuisesti ei tunneta, sanoo Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen, joka osallistui uutispäällikkö Jaana Ahlbladin kirjoittaman blogiartikkelin laatimiseen.

– BMJ:ssä käydään kriittistä keskustelua kaupallisista tuotepakkauksista, jota jaetaan Englannissa synnytyssairaaloissa. Meidän kontribuutiotamme pyydettiin siihen saumaan, Päivi Hietanen kertoo.

BMJ:n verkkosivuilla on paheksuttu muun muassa sitä, että yritykset lähestyvät vastasynnyttäneitä äitejä markkinointitarkoituksissa. Markkinoinnin lisäksi sikäläisen pakkauksen sisältämät kylpytuotteet ovat herättäneet lääkäriasiantuntijoiden huolen.

Kuuden kirjoittajan ryhmä toteaa kommentissaan, että vaikka pakkauksen sisältämän lehden toimituksellisessa aineistossa varoitetaan saippuan ja sampoon saattavan kuivattaa vauvan ihoa, viesti hukkuu helposti kyseisiä kylpytuotteita koskevan mainonnan sekaan. Kirjoittajaryhmä ilmaisee myös huolensa siitä, että kyseisten tuotteiden sisältämät kemikaalit saattavat jopa vahingoittaa vastasyntyneen ihoa.

Suomalainen äitiyspakkaus ei sisällä kyseisiä kylpytuotteita.

– Se on yksinkertainen ja kustannusvaikuttava keksintö, joka on uudistunut ajan saatossa. Se sitoo suomalaiset äidit neuvolajärjestelmään, millä on todennäköisesti ollut vaikutusta Euroopan alhaisimpaan lapsikuolleisuuteemme, Päivi Hietanen sanoo.

Äitiyspakkauksen sisältöön voi tutustua Kelan verkkosivuilla.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Kela / Annika Söderblom