Avantouinti on terveysteko — näin se vaikuttaa kehoosi

Lisää tutkimuksia avantouinnin hyödyistä kaivataan.

Avantouinti lievittää muun muassa reumaa sairastavien nivelkipuja.
Adobe
Avantouinti lievittää muun muassa reumaa sairastavien nivelkipuja.

Avantouinnilla on monia vaikutuksia terveyteen.

Avantouinti lievittää reumaa sairastavien nivelkipuja ja auttaa myös lihassärkyihin.

Säännöllinen kylmävesialtistus voi lisäksi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan. Ruskea rasva saattaa lisääntyä.

– Diabeetikoiden insuliiniherkkyys voi parantua ja insuliinin konsentraatio laskea. Rasva-aineenvaihdunnan muutoksilla hyvään suuntaan saattaa olla myös sydäntä suojaava vaikutus, sanoo Työterveyslaitoksen johtava tutkija Sirkka Rissanen.

Avantouimarit ovat hänen mukaansa kertoneet, että hengitystiesairaudet ovat jääneet pois. Säännöllisen kylmävesialtistuksen myötä antioksidatiivinen suoja kehittyy, mikä vaikuttaa immuunivasteeseen.

Kylmävesialtistuksessa myös noradrenaliinin ja beeta-endorfiinin kohonnut eritys vaikuttaa edistävän stressin sietokykyä.

Rissasen mukaan avantouinti sopii periaatteessa kaikille, mutta lääkärin konsultaatiossa kannattaa käydä, jos on perussairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja.

Jos kylmä vesi tuntuu liialliselta, avantoon menoa saattaa helpottaa tieto siitä, että kun avantouintia harrastetaan säännöllisesti useamman kerran viikossa, elimistön reaktiot kylmäaltistukseen lieventyvät ja epämiellyttävä kylmä ärsyke koetaan miellyttäväksi.

Tutkimuksissa voisi selvittää, liittyykö avantouintiin myös muita tekijöitä, joilla on positiivinen vaikutus terveyteen.
Adobe/AI
Tutkimuksissa voisi selvittää, liittyykö avantouintiin myös muita tekijöitä, joilla on positiivinen vaikutus terveyteen.

Lisää tutkimuksia tarvitaan

Suomessa ja maailmalla on Rissasen mukaan tutkittu avantouinnin vaikutuksia.

Lue lisää: Voimaa merestä

– Henkilömäärät tutkimuksissa ovat olleet vielä pieniä, ja osa niistä on kyselytutkimuksia.

Hänen mielestään olisi syytä tutkia vastedes muiden muassa sitä, onko säännöllisellä, voimakkaalla kylmävesialtistuksella ennaltaehkäisevää vaikutusta sydänperäisiin sairauksiin, diabetekseen ja mielenterveyteen.

Samoin kannattaisi selvittää, liittyykö avantouintiin myös muita tekijöitä, joilla on positiivinen vaikutus terveyteen. Näitä ovat aktiivinen elämäntapa, sosiaalinen elämä, terveellinen ruokavalio ja positiivinen mielentila.

Jyväskylän yliopiston Kylmästä mielen hyvinvointia -hankkeessa tutkitaan parhaillaan ahdistuksen ja masennuksen hoitomuotoa, jossa yhdistyvät tunnesäätelyn vahvistamiseen keskittyvä lyhytpsykoterapiaryhmä ja talviuinti.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.