Diabeetikoilla tavallista enemmän infektiokuolemia – riskit silti pieniä

Tulosten perusteella diabetesta sairastavien riski menehtyä erilaisiin infektioihin, keuhkokuumeeseen, sepsikseen tai osteomyeliittiin eli luutulehdukseen on huomattavasti suurempi kuin terveiden verrokkien.

Diabetesta sairastavat saattavat australialaistutkimuksen mukaan olla muita suuremmassa vaarassa menehtyä erilaisiin infektiosairauksiin. Riski on suurentunut verrattuna terveisiin, mutta käytännössä diabeetikkojen infektiokuolemat ovat silti harvinaisia.

Australialaisten tulokset perustuvat 1,1 miljoonan aikuistyypin tai nuoruustyypin diabetesta sairastavan rekisteritietoihin. Rekistereiden avulla potilaita seurattiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan.

Tulosten perusteella diabetesta sairastavien riski menehtyä erilaisiin infektioihin, keuhkokuumeeseen, sepsikseen tai osteomyeliittiin eli luutulehdukseen on huomattavasti suurempi kuin terveiden verrokkien. Erityisesti tämä koskee nuoruustyypin diabetesta sairastavia.

Käytännössä riskit tarkoittavat sitä, että tässä aineistossa vuoden aikana bakteerien ja virusten aiheuttamiin infektiosairauksiin menehtyi noin 1–4 diabeetikkoa kymmenestätuhannesta. Riski ei ole kovin suuri, mutta monet infektiosairaudet ovat diabeetikoilla tavallista yleisempiä, joten tulokset kannattaa huomioida etenkin nuoruustyypin diabetesta sairastavien hoidossa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc14-2820

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.