Enterovirus D68 on vienyt lapsia tehohoitoon

Enterovirus D68 on aiheuttanut Varsinais-Suomessa jopa tehohoitoa vaativia hengitystieinfektioita.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on tänä vuonna ilmennyt 18 enterovirus D68:n aiheuttamaa tautitapausta, joista 17 on vaatinut sairaalahoitoa. Muissa sairaanhoitopiireissä on toistaiseksi todettu vain muutamia tapauksia.

TYKS:n kliinisen virologian ylilääkäri, toimialajohtaja Tytti Vuorinen kertoo, että enterovirus D68 on aiheuttanut jopa tehohoitoa vaativia hengitystieinfektioita.

– Potilaat ovat olleet pääosin lapsia, joilla on ollut vaikea astmakohtaus tai keuhkokuume.

Vuorisen mukaan sairaalaan tulleet tartunnat ovat jäävuoren huippu, sillä viruksen aiheuttamaa tautia kiertää yleisesti väestössä.

Enterovirukset aiheuttavat yleensä lieviä hengitystieinfektiota. Osaan liittyy ihottumia, kuten enterorokkoa. Enterovirustartunta varmistetaan hengitystie-­eritenäytteestä.

– Enterovirukset saattavat aiheuttaa myös keskushermostoinfektioita. ­Enterovirus D68 muistuttaa rinovirusta ja saa aikaan hengitystieinfektioita, jotka voivat olla vaikeita ja vaatia sairaalahoitoa, jopa tehohoitoa, Vuorinen mainitsee.

Hän toteaa, että enterovirus D68 -tartunnan saaneen potilaan ennuste on hyvä.

Syksyllä 2014 Yhdysvalloissa oli enterovirus D68:n aiheuttamia laajoja ­epidemioita, joihin liittyi hyvin vaikeita taudinkuvia.

– Silloin virusta löytyi myös Euroopasta: eniten Norjasta, Hollannista, ­Sloveniasta ja Ranskasta. Suomesta löytyi vain muutama tautitapaus.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Lue myös: Enterorokko on syksyn kuumetauti