Hampaiden valkaisu kannattaa jättää ammattilaiselle

Kahvi, kolajuomat, viini ja tupakka voivat värjätä hampaat. Niiden valkaisua voi yrittää itse erikoishammastahnoilla, mutta varsinainen valkaisu kannattaa jättää ammattilaiselle.

Ammattilainen osaa arvioida, sopiiko valkaisu sinun hampaillesi.
Adobe
Ammattilainen osaa arvioida, sopiiko valkaisu sinun hampaillesi.

Hampaat voivat värjäytyä joko pinnalta tai sisältä. Pinnallinen värjäytyminen johtuu yleisemmin tupakasta, kahvista, kolajuomista ja punaviinistä. Myös jotkut suuvedet voivat värjätä hampaat ja kielen tilapäisesti.

Hampaan sisäinen värjäytyminen johtuu hampaan reikiytymisestä. Myös hampaan kiilteen kehityshäiriötä, liiallinen fluorin saanti ja jotkut sairaudet voivat värjätä hampaan sisältäpäin. Yksittäinen hammas voi värjäytyä tapaturman johdosta.

Ikääntyminen kellertää luonnollisesti hampaita.

Voiko hampaita valkaista itse?

Hampaan pinnalla olevaa värjäytymää voi puhdistaa itse kaupoista ja apteekista saatavilla tahnoilla. Tosin niitä kannattaa käyttää harkiten, sillä niiden teho perustuu hankaaviin tai valkaiseviin aineisiin. Hankaavat tahnat saattavat vaurioittaa hampaan pintaa, jolloin värjäävät aineet tarttuvat siihen entistä paremmin.

Internetissä myydään monenlaisia valkaisuaineita, jotka lupaavat hammastahnoja voimakkaampaa tehoa, mutta niitä ei suositella käytettäväksi omin päin. Aineet voivat aiheuttaa hampaiden vihlontaa tai vaurioittaa hampaita pysyväti.

Valkaisu kannattaa jättää aina ammattilaisen tekemäksi, joka osaa määritellä, millainen valkaisu kenellekin sopii.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suorittaa valkaisun vastaanotollaan. Hampaat ja ikenet tulee kuitenkin olla terveet ja hammaskiilteen vahva, jotta valkaisu ei aiheuta haittaa hampaille.

Hammaslääkärissä voidaan tehdä myös muotilla valmistetut kotivalkaisuvälineet.