Itä-Savon sairaanhoitopiiri aloittaa yt-neuvottelut

Päivystysasetus ja synnytysten loppuminen muuttavat Itä-Savon sairaanhoitopiirin toimintaa. Irtisanomiset eivät ole tavoitteena.

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä eli Sosterissa aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Päivystysasetus, synnytystoiminnan lakkautus ja muuten muuttuvat rakenteet ja palvelut, kuten portaaton hoitomalli ja laitoshoidon vähentäminen, ovat perusteina yt-lain mukaisen menettelyn aloittamiseen, kertoo sairaanhoitopiirin talouspäällikkö Pekka Martikainen.

– Tämä on iso rakennemuutos toiminnassa. Emme voi olla II-tason päivystävä sairaala, vaan olemme jatkossa I-tason päivystävä sairaala.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä eli 1 700:aa vakinaista ja sijaistyöntekijää. Heistä lääkäreitä on perusterveydenhuolto mukaan luettuna toistasataa.

– Yt-menettelyssä tarkastellaan henkilökunnan töiden uudelleenjärjestelyä. Mitään tavoitteita irtisanomisista ei ole olemassa. Neuvottelujen tarkemmasta ajankohdasta sovitaan ensi maanantaina, Martikainen kertoo.

Esimerkiksi synnytysten lopettamisella on vaikutusta mm. naistentautien, lastentautien, anestesian ja leikkaustoimintaan.

Synnytykset loppumassa vuodenvaihteessa

Sosterin hallitus esitti myös yksimielisesti synnytysten lopettamista Savonlinnan keskussairaalassa vuodenvaihteessa. Päätös käsitellään vielä valtuustossa.

Valvira oli harkinnut määräävänsä synnytystoiminnan lopetettavaksi sakon uhalla tammikuun loppuun mennessä. Viraston lähettämässä selvityspyynnössä katsottiin potilasturvallisuuden vaarantuvan synnytys- ja anestesialääkärin sekä leikkaustiimin päivystäessä vapaamuotoisesti.

Valvira katsoo, että turvallinen synnytysten hoito edellyttää mahdollisuutta välittömään keisarileikkaukseen, mikä tarkoittaa synnytys- ja anestesialääkärin sekä leikkaustiimin päivystystä sairaalassa. Savonlinnassa oli 337 synnytystä vuonna 2013.

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.