Latvian Riga Cupiin osallistuneita juniorijääkiekkoilijoita sairastunut salmonellaan

Turnaukseen osallistuneita henkilöitä pyydetään ottamaan yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen, mikäli heillä ilmenee vatsataudin oireita.

Riian 27.3–26.4.2015 jääkiekkoturnaukseen osallistuneita junioripelaajia on sairastunut salmonellaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on huhtikuun alusta ilmoitettu tapahtumaan liittyen yli 50 Salmonella Enteritidis infektiota pariltakymmeneltä paikkakunnalta. 


Kansainväliseen nuorten turnaukseen osallistui yhteensä 39 suomalaisjoukkuetta useasta eri urheiluseurasta eri puolelta Suomea. Turnaukseen osallistuneita henkilöitä pyydetään ottamaan yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen, mikäli heillä ilmenee vatsataudin oireita. 


THL selvittää epidemiaa kyselytutkimuksella, joka on toimitettu Riga Cup -turnaukseen osallistuneille suomalaisseuroille. Latvian viranomaiset selvittelevät muiden turnaukseen osallistuneiden maiden tilannetta yhteistyössä Euroopan tautiviraston (ECDC) ja maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa.Salmonella voi levitä saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Tartunnanlähdettä ei ole toistaiseksi tunnistettu, mutta kaikki nyt sairastuneet ovat osallistuneet jääkiekkoturnaus Riga Cupiin Latviassa. THL arvioi, että alueella järjestettävien urheilutapahtumien yhteisruokailuihin voi edelleen liittyä tartuntariski.

Riiassa järjestetään toistuvasti kansainvälisiä turnauksia ja leirejä juniorijoukkueille. THL:n mukaan Urheiluseurojen tulee huomioida nykyinen tilanne osallistumista suunniteltaessa.Salmonella on yleisvaarallinen tartuntatauti, joka saattaa aiheuttaa vakavia, sairaalahoitoa vaativia yleisinfektioita. Vastasyntyneet, vaikeaa perussairautta sairastavat, immuunipuutteiset henkilöt ja ikäihmiset ovat alttiita vakavammille tautimuodoille. Infektioon voi myös liittyä niveltulehdus, eli reaktiivinen artriitti.

Salmonellainfektion tutkimus ja hoito ovat potilaalle maksuttomia.

Normaalit hygieniatoimenpiteet, kuten hyvä käsi- ja wc-hygienia riittävät kaikille salmonellatartunnan saaneille.Junioripelaajien sairastumisista vatsatautiin raportoitiin aiemmin THL:n infektiouutisissa.

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Panthermedia (kuvituskuva)