Liikunta ehkäisee naisten eteisvärinää

Verrattuna alle tunnin viikossa vapaa-ajan liikuntaa harrastavaan yli neljä tuntia viikoittain liikkuvien sairastumisriski oli 15 prosenttia pienempi.

Paljon ja kovaa urheilevat saattavat sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön muita todennäköisemmin, mutta maltillisempi liikunta ehkäisee sairastumisia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan liikunnan hyödyt havaitaan yhtä lailla naisilla kuin miehillä.

Ruotsalaisten tutkimus perustuu lähes 37 000 keskimäärin 60-vuotiaan naisen terveystietoihin, jotka kerättiin osana suurta mammografiatutkimusta. Kaksitoistavuotisen seurannan aikana eteisvärinään sairastui 2 900 naista.

Osana tutkimusta naisia oli pyydetty arvioimaan, miten paljon he käyttivät aikaa urheiluun ja liikuntaan elämänsä eri vaiheissa. Kun nämä tiedot yhdistettiin terveysrekistereistä poimittuihin eteisvärinätietoihin, riski sairastua eteisvärinään havaittiin sitä pienemmäksi mitä enemmän nainen liikuntaa harrasti.

Verrattuna alle tunnin viikossa vapaa-ajan liikuntaa harrastavaan yli neljä tuntia viikoittain liikkuvien sairastumisriski oli 15 prosenttia pienempi. Samanlainen ja hieman vahvempi yhteys havaittiin naisilla, jotka pyöräilivät tai kävelivät vähintään 40 minuuttia päivittäin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriö ja sitä sairastaa noin joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinän oireita ovat mm. sydämen tykytys, hengenahdistus ja väsymys.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Heart 2015;DOI:10.1136/heratjnl-2014-307145

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.