Mantelitumake mahdollisesti vastuussa stressin sydänhaitoista

Stressi on tunnettu sydänoireiden riskitekijä, mutta tutkijat eivät ole tienneet mistä tämä tarkalleen johtuu.

Stressi on tunnettu sydänoireiden riskitekijä, mutta tutkijat eivät ole tienneet mistä tämä tarkalleen johtuu. Tuoreet tutkimustulokset vihjaavat tapahtumien saavan alkunsa aivojen mantelitumakkeessa, jonka stressi aktivoi. Mantelitumake on aivojen tunne- ja pelkokeskus.

Tulokset perustuvat 300 potilaan PET-tietokonekerroskuvauksiin (PET-TT-FDG), ja niiden perusteella sydän- ja verisuonitaudit kehittyvät todennäköisemmin henkilöille, joiden mantelitumakkeet ovat normaalitilassa aktiivisempia. Heidän oireensa myös alkoivat aikaisemmin kuin muiden sairastuneiden. Tämä havaittiin neljän vuoden seurannan aikana.

Mantelitumakkeen aktiivisuus liittyi myös korkeampiin stressitasoihin, valtimoiden tulehdukseen ja suurempaan aktiivisuuteen luuytimessä. Tulostensa valossa tutkijat pitävätkin mahdollisena, että mantelitumake saa luuytimen tuottamaan enemmän valkosoluja, mikä puolestaan lisää valtimoiden tulehdusta. Tällainen mekanismi on aiemmin havaittu eläinkokeissa.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat mantelitumakkeen olevan keskeinen osa mekanismia, jolla stressi aiheuttaa sydänoireita. Tulosten perusteella on myös mahdollista, että mekanismiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi lääkkeillä tai opettelemalla stressinhallintaa.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Relation between resting amygdalar activity and cardiovascular events: a longitudinal and cohort study. Lancet 2017;DOI:10.1016/S0140-6736(16)31714-7.

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Panthermedia