Matala verenpaine voi olla riski aivohalvauksen jälkeen

Tutkijoiden tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä korkea verenpaine on merkittävä aivohalvausten riskitekijä ja sen alentamista pidetään erittäin tärkeänä.

Korkea verenpaine altistaa aivohalvauksille, mutta sairastumisen jälkeen tilanne saattaa muuttua. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sairastumisen jälkeen matala verenpaine näyttäisi liittyvän korkeampaan kuolleisuuteen.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui 31 000 aikuista, joista 450 oli sairastunut aivohalvaukseen. Verenpaine oli 20 prosentilla alle 120 mmHg, 30 prosentilla 120140 mmHg ja 50 prosentilla kohonnut eli yli 140 mmHg.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni potilaista kuoli seuraavien kahden vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden vähäisimmäksi ryhmissä, joiden verenpaine oli 120 - 140 mmHg tai yli 140 mmHg. Heistä menehtyi 8–9 prosenttia ja alhaisen verenpaineen potilaista 12 prosenttia.

Kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, alhaiseen verenpaineeseen liittyi noin kaksinkertainen riski kuolla kaksivuotisen seurannan aikana.

Tutkijoiden tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä korkea verenpaine on merkittävä aivohalvausten riskitekijä ja sen alentamista pidetään erittäin tärkeänä. Näiden tulosten valossa näyttää kuitenkin siltä, että sairastumisen jälkeen kuva ei ole yhtä selvä. Seurannan lyhyyden vuoksi tuloksiin kannattaa suhtautua varovasti ennen lisätutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Stroke 2015;46:1307-1313

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.