Mikä ihmeen J-pussi?

Iltapäivälehtien otsikoissa on kyselty viime viikkoina, mitä tarkoittaa J-pussi, joka Suomen vuoden 2023 euroviisuehdokkaalla, Käärijällä on. Kokosimme artikkeliin faktat J-pussista ja IPAA-leikkauksesta.

Haavainen paksusuolentulehdus on nuorten aikuisten tauti ja siihen tyypillinen sairastumisikä on 15-35 vuoden iässä.
Adobe/AOP
Haavainen paksusuolentulehdus on nuorten aikuisten tauti ja siihen tyypillinen sairastumisikä on 15-35 vuoden iässä.

Haavaista paksusuolentulehdusta tai paksusuolen polypoositautia sairastavalle voidaan tehdä ohutsuoliavanteen sijaan IPAA-leikkaus (ileal pouch anal anastomosis).

Suomessa IPAA-leikkauksia on tehty 1980-luvulta lähtien ja leikkauksia on tehty noin 1000 henkilölle.

Miten IPAA-leikkaus ja J-pussi tehdään?

IPAA-leikkauksessa paksu- ja peräsuoli poistetaan, mutta lantiopohjan lihakset, peräaukko ja sen sulkijalihakset säilytetään.

Moni IPAA-leikkauksen läpikäynyt kokee, että elämänlaatu paranee, kun he pääsevät avanteesta eroon.

Leikkauksessa ohutsuolen loppuosasta muotoilllaan J:n muotoinen pussi, joka yhdistetään ns. rengassulkuinstrumentilla peräsuolikanavaan tai ommellaan suoraan peräaukon limakalvorajaan.

Leikkaus voidaan tehdä, jos potilaalla on hyvä peräaukon sulkijalihasten toiminta.

Suolisto ennen IPAA-leikkausta.
IPAA-yhdistys
Suolisto ennen IPAA-leikkausta.

J-pussiin liittyy myös komplikaatioiden vaara

Moni IPAA-leikkauksen läpikäynyt kokee, että elämänlaatu paranee, kun he pääsevät avanteesta eroon.

IPAA-leikkaukseen ja J-pussiin liittyy kuitenkin komplikaatioiden vaara ja joskus ne johtavat uusintaleikkaukseen.

Uusintaleikkaus voidaan välttää tai ainakin sen riskiä voidaan vähentää suojaavalla väliaikaisella ohutsuoliavanteella, jota käytetään muutaman kuukauden ajan.

Jos IPAA-leikkauksen ja J-pussin haitat eivät asetu, potilaalle voidaan tehdä myös perinteinen pysyvä ohutsuoliavanne.

Suolisto IPAA-leikkauksen jälkeen (J-pussi).
IPAA-yhdistys
Suolisto IPAA-leikkauksen jälkeen (J-pussi).

Pussiitti

Noin 20 %:lla potilaista J-pussi tulehtuu. Tällaisen tulehduksen eli pussiitin oireita ovat äkillinen ulostuksen lisääntyminen, veri ulosteessa, kipu alavatsassa ja lämmönnousu. Pussiitti hoidetaan antiobioottikuurilla.

Suolitukokset

Leikkauksen jälkeen suoleen voi muodostu helposti tukoksia. Niitä aiheuttavat erityisesti tietyt ruoka-aineet, joita kannattaa vältellä leikkauksen jälkeisinä viikkoina.

Näitä ruoka-aineita ovat tomaatti, viinirypäleet, kuitupitoiset vihannekset, raa'at porkkanat ja kasvikset, pähkinät, sienet, kuivatut hedelmät, sitrushedelmät sekä marjojen ja hedelmien siemenet ja kuoret. Myös tuoretta mansikkaa ja ananasta kannattaa syödä vain pieninä annoksina.

Suomessa IPAA-leikkauksia on tehty 1980-luvulta lähtien ja tällä hetkellä leikattuja on yli 1000 henkilöä.

Jos suoli lakkaa äkisti toimimasta, tulee pahoinvointia, oksentelua ja kouristavia vatsakipuja, kyseessä saattaa olla suolitukos.

Pienet tukokset menevät ohi kevyellä liikunnalla, mutta kannattaa olla varmuuden vuoksi yhteydessä hoitavaan lääkäriin tai avannehoitajaan.

Suolitukos voi vaatia myös sairaalahoitoa.

Ilmavaivat

J-pussi voi aiheuttaa myös normaalia enemmän suolistokaasuja.

J-pussipotilaan kannattaa tarkkailla, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat ilmavaivoja ja vältellä tai rajoittaa niiden syöntiä.

IPAA-leikkaukseen, kuten kaikkiin leikkauksiin liittyy komplikaatioiden riski. Joskus leikkauksen haitat eivät asetu ja osa potilaista palaa takaisin ohutsuoliavanteeseen.
Adobe/AOP
IPAA-leikkaukseen, kuten kaikkiin leikkauksiin liittyy komplikaatioiden riski. Joskus leikkauksen haitat eivät asetu ja osa potilaista palaa takaisin ohutsuoliavanteeseen.

J-pussi ja ulostaminen

IPAA-leikkauksen jälkeen uloste poistuu normaaliin tapaan peräaukon kautta. J-pussi toimii ikäänkuin säiliönä poistuvalle ulosteelle peräsuolen tapaan.

Koska paksusuoli puuttuu, uloste on löysää ja entsyymipitoista. Leikkauksen jälkeisinä viikkoina se on useasti nestemäistä.

Entsyymipitoinen uloste saattaa aiheuttaa ärsytystä peräaukolle ja sitä ympäröivälle iholle. Suihkuttelu ja ihon rasvaus varsinkin alkuaikoina ennaltaehkäisee ihon ärtymistä.

Vähitellen uloste kiinteytyy jonkin verran. Ulostetta voi myös kiinteyttää ruokavaliolla ja lääkärin valvonnassa voi käyttää ripulilääkkeitä.

Ulostustarve on yleensä noin 4-6-/vrk.

Mitä J-pussin kanssa voi syödä?

J-pussileikattu voi syödä normaalisti. Kuten terveilläkin potilailla, toiselle tietyt ruoka-aineet aiheuttavat ärsytystä ja ilmavaivoja ja toiselle taas eivät.

Terveelliset ja säännölliset ruokatavat auttavat myös J-pussipotilasta voimaan hyvin.

Syömistapaan kannattaa kiinnittää huomiota ja pureskella ruoka huolellisesti. Terveelliset ja säännölliset ruokatavat auttavat myös J-pussipotilasta voimaan hyvin.

Koska paksusuolen tärkeä tehtävä on ottaa suolessa olevasta ruoasta nestettä ja suoloja, paksusuolen puuttuessa nesteiden ja suolojen saantia on lisättävä.

Nesteitä tulisi juoda vähintään 1,5-2 litraa vuorokaudessa.

Ruokaan kannattaa lisätä suolaa tai syödä suolapitoisia ruoka-aineita (sipsit, metwursti, suolakurkut). Helteellä tulee erityisesti huolehtia nesteen ja suolojen saannista, samoin kuume-ja ripulitaudin yllättäessä. Nesteet kannattaa juoda huoneenlämpöisinä.

Kaikilla J-pussileikatuilla ilmaantuu ohutsuolen loppuosaan bakteeriylikasvua, joka hankaloittaa rasvojen B12-vitamiinien imeytymistä.

J-pussi ja seksuaalisuus

J-pussi ei ole esteenä normaalille seksielämälle.

Suolistosairaudet ovat usein henkisesti kuormittavia ja niihin sopeutuminen kestää aikansa.

Joillakin liitännäis- tai lääkehoidot voivat aiheuttaa limakalvojen kuivumista, joka voi haitata seksielämää.

On myös tyypillistä, että laajojen lantion alueen leikkausten seurauksena voi ilmetä seksuaalista kyvyttömyyttä ja erektio-ongelmia. Myös yhdyntäkivut ovat mahdollisia.

Lähteet: IPAA-yhdistys ja Finnilco.