MRSA:n torjunta yritetään yhtenäistää

Sosiaali- ja terveysministeriö yrittää yhtenäistää sairaanhoitopiirien käytäntöjä MRSA:n torjunnassa. Nyt piirien toimintatavat vaihtelevat esimerkiksi MRSA-osastojen perustamisessa vanhustenhoitolaitoksiin.

Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta päätti äskettäin rakentaa Soinin vanhainkotiin erillisen osaston MRSA-potilaille. Osaston rakentamisella yritetään rajoittaa MRSA:n leviämistä. Alajärven, Soinin ja Vimpelin kattavan Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen alueella alkoi viime vuonna mittava MRSA-epidemia.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole tietoa siitä, kuinka yleisiä MRSA-osastot ovat vanhustenhoitolaitoksissa, sanoo ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen STM:stä.

Infektiolääkärit päivittävät parhaillaan Kansanterveyslaitoksen kymmenen vuoden takaisia MRSA:n torjuntaohjeita STM:n toimeksiannosta. Uusitut ohjeet julkaistaan tämän vuoden aikana.

– Olemme keskustelleet sairaanhoitopiirien tartuntatautilääkärien kanssa siitä, miten torjua MRSA-tartuntoja esimerkiksi vanhustenhoitolaitoksissa. Yritämme löytää yhteisen linjan, sillä eri sairaanhoitopiirit suhtautuvat asiaan eri tavoin, Virolainen-Julkunen toteaa.

Näkemyseroissa on hänen mukaansa kyse myös asian eettisestä puolesta.

– Eri puolilla Suomea on ollut eri linja siitä, kuinka paljon erillisten osastojen hyödystä on tutkittua tietoa ja missä määrin potilassiirtoja voidaan tehdä. Tässä tasapainoillaan paikkakunnittain, jotta välimatkat eivät kasvaisi liian pitkiksi esimerkiksi omaisten vierailujen kannalta.

Virolainen-Julkunen korostaa, ettei vanhustenhoitolaitosten erillisissä MRSA-osastoissa ole missään tapauksessa kyse eristyksestä, jossa ihmistä ei saisi tavata. Kyse on ennen kaikkea hygieniasta.

– Potilailla saisi mielellään olla omat WC:t. Kaikkein tärkeintä on käsihygienia.

Alajärven, Soinin ja Vimpelin kattavan Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen alueella on yhteensä kolmisenkymmentä MRSA-potilasta.

– Meidän täytyy saada MRSA-potilaat omaan osastoon, että saamme rajoitetuksi taudin leviämistä, sanoo vt. ylilääkäri Petri Vartiainen.

Erillisiä osastoja MRSA-potilaille suunnitellaan sekä Soinin että Alajärven vanhainkotiin. Soiniin on tarkoitus tulla 8–12 paikkaa, Alajärven osastosta tulisi hiukan isompi.

– Kyse ei ole varsinaisesta tiukasta eristyksestä ollenkaan. Vanhukset elävät osastolla normaalia elämäänsä. He saavat liikkua siellä vapaasti, ja omaiset vierailevat osastolle, kuten tavallisestikin.

MRSA: Metisilliinille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus. Yleinen sairaalainfektioiden aiheuttaja.

Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva:
Panthermedia