Nuorten aivohalvaukset lisääntyneet Ruotsissa

Nuorten aivohalvaukset ovat tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan lisääntyneet. Onko sama trendi havaittu myös Suomessa?

Nuorten aivohalvaukset ovat lisääntyneet Ruotsissa, todetaan Göteborgin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa. Samaan aikaan yli 65-vuotiaat saavat aiempaa vähemmän aivohalvauksia. Aivohalvausten aiheuttamat kuolemantapaukset ovat vähentyneet molemmissa ikäryhmissä.

– Kokonaisuudessaan tämä on positiivinen uutinen. On kuitenkin huolestuttavaa, jos nuorempien kasvanut riski pysyy ennallaan ikäryhmän vanhetessa, tutkimusta johtanut ylilääkäri, professori Annika Rosengren sanoo Göteborgin yliopiston julkaiseman tiedotteen mukaan.

Tutkijat selvittivät lähes 400 000 veritulpan vuosina 1987–2010 Ruotsissa aiheuttamaa aivohalvaustapausta. Tulosten mukaan 65–84-vuotiaiden aivohalvaukset ovat vähentyneet merkittävästi 1990-luvulta lähtien. Myös 44–65-vuotiaiden saamat aivohalvaukset ovat vähentyneet jonkin verran.

Omaan sairastumisriskiinsä voi vaikuttaa

Nuorimmassa ikäluokassa (18–44-vuotiailla) tapausten määrä on Ruotsissa lisääntynyt noin 1,5 prosenttia vuodessa. Syytä tähän ei tiedetä. Yksi selitys voi olla se, että uuden teknologian avulla pienemmätkin aivohalvaukset tunnistetaan helpommin. Tutkijat arvelevat myös, että elintapojen muutos ja ylipainoisten määrän lisääntyminen saattavat vaikuttaa aivohalvausten yleistymiseen kyseisessä ikäluokassa.

– Omaan riskiinsä saada aivohalvaus voi vaikuttaa melko paljon, ja siitä nuoret riskiryhmät on saatava tietoisiksi, Annika Rosengren toteaa.

– Aivohalvaus aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä, ja kuntoutus on sekä kallista että aikaa vievää.

Verenpaine tärkein riskitekijä

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan aivohalvausyksikön vastaava erikoislääkäri Jyrki Ollikainen luettelee kolme aivohalvauksen tärkeintä syytä:

– Verenpaine, verenpaine ja verenpaine. Tupakointi, 2-tyypin diabetes ja muut elintapasairaudet tulevat lähellä, mutta perässä.

Ollikainen ei ole havainnut, että Taysin aivohalvausyksikön potilasaines olisi nuorentunut.

– Jos nuori ihminen saa aivohalvauksen, sen aiheuttaja on usein sydämen rakennepoikkeama, kaulavaltimon repeämä tai veren hyytymishäiriö.

Tälläiset syyt eivät ilmeisesti ole lisääntyneet.

– Kylläkin nuorten lisääntyvä ylipaino ja vähentynyt liikkuminen, johon liittyvät muut riskitekijät – kuten diabetes ja verenpaine – lisääntyvät, mutta näiden vaikutus tulee melko hitaasti, eikä yleensä vielä nuoruusiällä ehdi näkyä aivohalvauksen sairastuvuuden kasvuna.

Uusimisen ehkäisy tehostunut

Ruotsissa havaittu aivohalvauksien väheneminen 65–84-vuotiaiden ikäryhmässä saattaa Ollikaisen mukaan olla seurausta entistä tehokkaammasta aivohalvausta aiheuttavien riskitekijöiden vähentämisestä.

– Yhden aivohalvauksen sairastaneilla potilailla sen uusimisen ehkäisy on aiempaa tehokkaampaa. Tiedetään, että tupakointi kannattaa lopettaa ja että ennen kaikkea verenpaine täytyy hoitaa hyvin. Kaulavaltimoiden ahtaumia osataan hoitaa leikkauksella ja sydämestä aivoihin lähteviä veritulppia kyetään ehkäisemään tehokkaasti.

Keski-ikäisille ja iäkkäille aivohalvauksia aiheuttavat sydänperäiset syyt lienevät vähenemässä.

– Kun aloitin lääkärinä joskus 20 vuotta sitten, sepelvaltimotautia sairastavat, pienen kävelyn jälkeen nitroa tarvitsevat potilaat olivat tavallisia. Nykyään oireilevat sepelvaltimot korjataan leikkauksella tai valtimoiden kautta tapahtuvalla katetritoimenpiteellä. Sepelvaltimotaudin ohessa verenpaine ja monet muut riskitekijät, myös elämäntapoihin liittyvät, hoidetaan paremmin. Riski aivohalvaukseen sairastumiseen vähenee.

Eri syistä johtuva iäkkäiden sairastuvuuden väheneminen saattaa tilastoissa näkyä suhteellisena nuorten sairastumisen lisääntymisenä.

– Mikäli siteeratussa tutkimuksessa havaittu nuorten sairastumisen lisääntyminen ei johdu paremmasta diagnostiikasta tai muista tilastollisista virhelähteistä, syyt tulisi löytää nopeasti, jotta tälläiseen huolestuttavaan ilmiöön voitaisiin puuttua.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Riittävä unensaanti suojaa sydäntä
Milloin rattiin aivohalvauksen jälkeen?
Tomaatin sisältämä lykopeeni saattaa ehkäistä aivohalvauksia
Suomalaisten verenpaine yhä kansainvälisesti korkealla tasolla
Entä jos liikkuisimme enemmän?