Professori Leif Groop: Melatoniini ei välttämättä sovi kaikille

Diabetekselle altistava geenivariantti lisää melatoniinireseptorien määrää haiman saarekesoluissa. Geenivariantin kantajan ei kannattaisi nauttia melatoniinivalmisteita, jotka ovat olleet käsikauppavalmisteita parisen vuotta.

Professori Leif Groop on varoittanut melatoniinivalmisteiden nauttimisesta, koska ne voivat heikentää insuliinineritystä niillä ihmisillä, joilla on diabetekselle altistava MTNR-1B-geenivariantti.

Tämä altistava variantti on meillä kohtalaisen yleinen, se on noin 30 prosentilla väestöstä.

– Tämä on oikeastaan vain välihavainto, kun olemme tutkineet varsinaisesti diabetekselle altistavan geenivariantin ja Pohjanmaalla esiintyvän, diabeteksen riskiä vähentävän SLC30AA8-geenin variaation mekanismeja, toteaa Groop.

Asia nousi julkisuuteen Groopin Kansallisessa Diabetsfoorumissa pitämän esitelmän jälkeen.

Groopin mukaan melatoniinin ja diabeteksen yhteys saattaa liittyä oletettuun mekanismiin, jossa öinen melatoniinin eritys suojaisi ihmistä unenaikaisilta alhaisilta verensokereilta.

– Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista seuloa näitä suoja- ja riskitekijöitä nykyistä tarkemmin ja laajemmin. Siihen asti voisi neuvoa melatoniinin käyttäjiä, joilla esiintyy suvussa paljon tyypin 2 diabetesta, seuraamaan verensokereitaan, professori Leif Groop toteaa.

Julkaistu Lääkärilehdessä.

Teksti:
Ulla Järvi
toimittaja

Kuva:
Panthermedia