Punasolusiirto voi altistaa leikkauspotilaan sydän- ja aivoinfarktille

Tulokset viittaavat siihen, että jopa pienet punasolusiirrot suurentavat potilaiden riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin.

Leikkauspotilaille tehdään usein punasolusiirtoja leikkauksen yhteydessä, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan käytäntöä kannattaisi harkita uudelleen. Tulokset viittaavat siihen, että jopa pienet punasolusiirrot suurentavat potilaiden riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Punasolusiirroilla hoidetaan ja estetään potilaiden anemiaa.

Punasolusiirrot on yhdistetty leikkauspotilaiden infarktiriskiin aikaisemminkin, mutta tätä ennen yhteys on havaittu potilailla, joille on siirretty vähintään neljä yksikköä punasoluja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys näkyi jo yhden yksikön jälkeen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan leikkauspotilaan rekisteritietoja. Aineistosta suljettiin pois potilaat, joille oli tehty sydän-, verisuoni-, tai aivoleikkaus.

Kun tiedot punasolusiirroista yhdistettiin tietoihin sydän- ja aivoinfarkteista, punasoluja 48 tunnin sisällä leikkauksesta saaneiden sairastumisriski havaittiin yli kaksinkertaiseksi verrattuna potilaisiin, joille ei ollut annettu punasoluja. Yhteys voimistui mitä useampia yksikköjä punasoluja potilas oli saanut.

Tutkijat korostavat, että kaksinkertaisesta riskistä huolimatta potilaiden sairastumiset ovat käytännössä melko harvinaisia, sillä aiheuttaakseen yhden aivo- tai sydäninfarktin punasolusiirto pitää tehdä 270 leikkauspotilaalle. Riski on silti riittävän suuri, jotta punasolusiirtoja kannattaa välttää, kun se on mahdollista.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Lue myös:
MDS – monikasvoinen luuytimen toimintahäiriö
Leukemia voi olla akuutti tai krooninen

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;350:h3037

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.