Puolison kyynärpään käyttö kertoo uniapnean todennäköisyydestä

Töniikö tai tökkiikö puolisosi sinua kyynärpäällä kuorsaamisen tai hengityksen katkeamisen takia?

Kun epäilee uniapneaa, pääsee nopeasti eteenpäin kysymällä kaksi kysymystä: Töniikö tai tökkiikö puolisosi sinua kyynär­päällä kuorsaamisen takia? ­Töniikö tai tökkiikö puolisosi sinua ­kyynärpäällä hengityksen katkeamisen takia? Puolison kyynärpään käyttö yö­aikaan ennustaa hyvin uniapneaa.

Kanadalaiset tutkijat selvittivät asiaa 128 potilaan aineistossa. Potilaille, jotka olivat tulossa laajaan unirekisteröintiin, tehtiin kahden kysymyksen lisäksi päiväväsymyskysely ja ikä, sukupuoli, pituus ja paino rekisteröitiin.

Jos potilas vastasi kyllä kuorsauskysymykseen, todennäköisyys, että yöllisiä hengityshäiriötä oli yli 5 tunnissa, oli 3,9-kertainen verrattuna ei-vastauksen antaneiden ennusteeseen. Jos potilas vastasi kyllä hengityskatkokysymykseen, uniapnean todennäköisyys oli vastaavasti 5,8-kertainen. Iällä, sukupuolella tai painoindeksillä ei ollut vaikutusta riskisuhteisiin. Alle 50-vuotiailla potilailla kysymykset toimivat paremmin. Hengityksen katkeamista koskevan kysymyksen herkkyys oli 65 %, spesifisyys 76 % ja positiivinen ennustearvo 90 %. Lisäksi alaryhmä-analyysissä todettiin miehillä, joiden painoindeksi oli yli 31 kg/m2, kysymysten spesifisyys uniapnean suhteen oli 96 %.

Kahdella kysymyksellä pääsee helposti käsitykseen, onko potilaalla uniapneaa vai ei. Tosin nämä kysymykset toimivat vain parisuhteessa oleville. Kyynärpäällä tökkimisestä on potilailta kuultu ennenkin, mutta kukaan ei siitä ole aiemmin ymmärtänyt tehdä tutkimusta. Onneksi nyt on.

Fenton ME, Heathcote K, Bryce R ym. The utility of the elbow sign in the diagnosis of obstructive sleep apnea. Chest, verkossa ensin 17.10.2013, doi:10.1378/chest.13-1046.

Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 1–2/14.

Lisää uniapneasta
Video: Hoitamaton uniapnea lyhentää elämää
Kysely: Oletko jatkuvasti väsynyt?