Syyrian poliotapaukset uhka myös Euroopalle

Syyriassa on todettu 13 poliotapausta. Syyriasta naapurimaihin ja Eurooppaan suuntautuvat pakolaisvirrat ja muut matkustajat saattavat levittää virusta.

Syyriassa ilmenneet poliotapaukset ovat uhka Euroopallekin, varoittavat saksalaiset asiantuntijat Lancetissa julkaistussa kirjoituksessa.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO ilmoittaa, että viruksen leviämisriski on korkea. Syyriassa on nyt todettu 13 poliotapausta, ja kyseessä on tyypin 1 villi poliovirus.

Syyria on aikaisemmin kuulunut maihin, joista polio on hävitetty. Edellinen sairaustapaus on vuodelta 1999. Rokotuskattavuus on romahtanut sisällissodan takia.

Lancetin kirjoituksessa todetaan, että Syyriasta naapurimaihin ja Eurooppaan suuntautuvat pakolaisvirrat ja muut matkustajat saattavat levittää virusta. Rokottamattomista tartunnan saaneista vain yksi 200:sta kärsii halvausoireista, joten virus leviää huomaamatta.

Voi kestää lähes vuoden ennen kuin levinnyt virus havaitaan ensimmäisellä oireilevalla sairastuneella, vaikka tartunnan saaneita olisi jo satoja.

Euroopan tautikeskus ECDC on suositellut Syyriasta tulevien pakolaisten rokottamista, mutta Lancetin kirjoittajien mukaan tämä ei riitä. Euroopassa polio on erityinen uhka maissa, joissa rokotuskattavuus ja laumasuoja ovat heikkoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Bosnia ja Herzegovina, Ukraina ja Itävalta.

Syyriassa ja sen naapurimaissa on aloitettu rokotuskampanjoita WHO:n tukemana.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.