Tukes: Biosidien käyttö kotona bakteerien ja hajujen torjuntaan usein turhaa

Biosidivalmisteet saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

Biosidivalmisteiden käyttö on tarpeen haitallisten eliöiden torjumiseksi esimerkiksi juomaveden laadun tai rakennustuotteiden säilyvyyden varmistamisessa sekä eläinhygieniassa. Sen sijaan kotikäytössä esimerkiksi antibakteeriset sukat ja pyyhkeet ovat yleensä täysin turhia, kerrotaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tiedotteessa.

Markkinoille tulvii biosidikäsiteltyjä tuotteita, joiden kerrotaan tappavan mikro-organismeja. Tällaisia ovat esimerkiksi hajuttomiksi mainostetut kengät ja sukat, "antibakteeriset" keittiössä käytettävät tiskirätit, mikrokuituliinat, leikkuulaudat tai bakteereja ja hometta hylkivät suihkuverhot.

Biosidit eivät ole kuitenkaan vaarattomia, ja niitä tulisi käyttää vain, jos se on välttämätöntä, kerrotaan Tukesista. Ne saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

– Ostamalla biosideilla käsiteltyjä tuotteita kuluttaja saattaa lisäksi olla epäsuorasti mukana vaikuttamassa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Tutkimukset osoittavat, että biosidit huuhtoutuvat vähitellen käsitellyistä tuotteista ja päätyvät lopulta ympäristöön, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista.

Haapasola neuvoo välttämään sellaisten tuotteiden käyttöä, joilla väitetään olevan biosidisia vaikutuksia.

– Käsiteltyjen tuotteiden biosidisia vaikutuksia on harvoin tutkittu tai todistettu asianmukaisesti. Toiseksi bakteereja ja hajuja voi välttää tehokkaammin pesemällä vaatteet ja suihkuverhot, puhdistamalla keittiövälineet kuumalla vedellä ja puhdistusaineella ja yleisesti pitämällä kodin puhtaana ja siistinä, hän sanoo.

Tukesin seitsemän vinkkiä turvalliseen biosidivalmisteiden käyttöön kotona

1. Käytä harkiten biosidivalmisteita tai niillä käsiteltyjä tuotteita.

2. Älä käytä antimikrobikäsiteltyjä tuotteita kuten tiskirättejä, liinoja, vaatteita, vaippoja jne.

3. Käytä yleissiivoukseen vain tavallisia puhdistusaineita ja saippuaa – mieluiten sellaisia, joissa on pohjoismainen joutsenmerkki tai EU:n kukkamerkki. Desinfioivia tai antibakteerisia tuotteita ei tarvita kodin yleissiivouksessa.

4. Paras tapa desinfioida keittiön työvälineet ja leikkuulaudat on huuhdella ne kiehuvalla vedellä.

5. Lue aina käyttöohjeet ennen valmisteen käyttöä ja noudata niitä. Pakkaustekstissä kerrotaan, miten valmistetta käytetään, paljonko sitä tarvitaan, liittyykö valmisteen käyttöön vaaroja ja mitä varotoimia valmistetta käytettäessä tulee noudattaa.

6. Säilytä biosidivalmisteet lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.

7. Säilytä valmisteet aina alkuperäisissä pakkauksissa.

Lähde:
Biosidikäsitellyt tuotteet kodeissa - haittaa vai hyötyä?

Lue myös:
Tärkeää tietoa biosideilla käsitellyistä tuotteista

Kuva: Panthermedia