Tupakka saattaa aikaistaa vaihdevuosia ja lisätä hedelmättömyyttä

Yhteydet olivat hyvin samanlaisia analyysissa, jossa keskityttiin passiiviseen tupakointiin.

Tupakoivat naiset sekä vuosikausia passiiviselle tupakoinnille altistuvat voivat kärsiä hedelmättömyysongelmista muita todennäköisemmin. Lisäksi vaihdevuodet näyttäisivät alkavan heillä aikaisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten mukaan tupakoivien tai tupakoinnin lopettaneiden vaihdevuodet alkoivat ennen 50 vuoden ikää 26 prosenttia todennäköisemmin kuin naisten, jotka olivat olleet savuttomia koko ikänsä. Hedelmättömyysongelmat olivat heillä 14 prosenttia yleisempiä.

Eniten tupakoivilla, jotka olivat aloittaneet jo teinivuosina tai polttaneet yli askillisen päivässä, vaihdevuodet alkoivat jopa kaksi vuotta aikaisemmin kuin savuttomilla.

Yhteydet olivat hyvin samanlaisia analyysissa, jossa keskityttiin passiiviseen tupakointiin. Vanhempiensa tupakoinnille lapsuudessa tai puolisonsa tupakoinnille kotonaan altistuneiden sekä työpaikallaan työkavereiden tupakoinnille altistuneiden vaihdevuodet alkoivat keskimäärin vuoden aikaisemmin kuin tupakka-altistukselta säästyneiden. Hedelmällisyysongelmia heillä oli 13 prosenttia enemmän.

Tutkimuksessa oli käytössä 94 000:n vaihdevuodet ylittäneen 50–79-vuotiaan naisen terveystietoja, jotka oli kerätty vuosina 1993–1998. Naisista 15 prosenttia oli kärsinyt hedelmättömyydestä vähintään vuoden ja 45 prosentilla vaihdevuodet olivat alkaneet alle 50-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Tobacco Control -lehdessä.

Lue myös:
Äidin raskaudenaikainen tupakointi heikentää nuoren miehen kestävyyskuntoa
Lisää todisteita tupakoinnin ja rintasyövän yhteydestä

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Tobacco Control 2015;DOI:10.1136/tobaccocontrol-2015-052510

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.