Tutkijat selvittivät parantavatko B12-vitamiinilisät iäkkäiden mielentoimintoja

Osallistujista puolet satunnaistettiin vuodeksi B12-vitamiiniryhmään ja loput saivat lumevalmistetta.

B12-vitamiinilisien syöminen ei paranna iäkkäiden kognitiivisia mielentoimintoja, jos heillä ei ole huomattavaa B12-vitamiinin puutosta. Pillereiden sijaan olisikin parempi kiinnittää huomio monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon, tutkijat suosittavat.

Brittien havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä liian vähän B12-vitamiinia saavat iäkkäät kärsivät monenlaisista hermostollisista ja kognitiivisista oireista ja heitä B12-lisien syöminen auttaa. Tätä ennen ei kuitenkaan ole tiedetty auttavatko B12-lisät myös silloin, kun B12:n pitoisuudet ovat vain hieman suosituksia pienemmät.

Tutkimukseen osallistui 200 yli 75-vuotiasta, joilla oli todettu lievä B12-vitamiinin vajaus, mutta ei anemiaa tai kognitiivisten toimintojen heikentymää. Osallistujista puolet satunnaistettiin vuodeksi B12-vitamiiniryhmään ja loput saivat lumevalmistetta.

Tutkimuksen alussa ja lopussa tehdyt testit osoittivat, ettei päivittäinen B12-vitamiinilisien syöminen vuoden ajan vaikuttanut iäkkäiden koehenkilöiden neurologiseen tai kognitiiviseen toimintakykyyn eikä vaikutus eronnut lumevalmisteesta. Näin ollen B12-vitamiinilisien syömistä ei voi suositella iäkkäille, joilla ei ole varsinaista B12-vitamiinin puutosta.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa ja muun muassa lihasheikkoutta tai tunnon ja muistin häiriöitä, jotka saattavat myös jäädä pysyviksi. Harvinaisempia oireita ovat kielitulehdus, hedelmättömyys. verisuonitukokset ja ihon pigmentin lisääntyminen.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.110775

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.