Tutkimus: Painonpudotus auttoi uniapnean hoidossa

Tutkijan mukaan uniapneaa hoidettaessa tuli painonpudotuksen lisäksi hoitaa tukkoista nenää ja tarjota tupakkavieroitusta kaikille tupakoiville potilaille.

Lievässä uniapneataudissa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät eivät ole vielä kohonneet, osoitti lääketieteen lisensiaatti Henry Blomsterin väitöstutkimus. Silti lievääkin uniapneatautia tulisi hoitaa, koska sen tiedetään pahentuvan ajan myötä.

Vuoden kestänyt elämäntapahoito ja painonpudotus paransivat uniapnean suurimmalla osalla potilaista. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että nenän tukkoisuus ja tupakointi huononsivat hoidon tuloksia. Tutkijan mukaan uniapneaa hoidettaessa tulisikin painonpudotuksen lisäksi hoitaa tukkoista nenää ja tarjota tupakkavieroitusta kaikille tupakoiville potilaille.

Obstruktiivinen uniapnea on krooninen ja etenevä sairaus, joka on yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen ja sairastavuuteen. Riski on yleisempi vaikea-asteisessa taudissa.

Lääketieteen lisensiaatti Henry Blomsterin väitöskirja Cardiovascular risk factors in mild obstructive sleep apnea the outcome of lifestyle intervention with weight reduction (Sydän ja verisuonisairauksien riskitekijät lievässä obstruktiivisessa uniapneassa painonpudotukseen tähtäävän elämäntapaohjauksen vaikutukset uniapnean hoidossa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 4. joulukuuta 2015.

Lue myös:
Unitutkimus paljasti uniapnean

Lähde:
Itä-Suomen yliopisto

Kuva:
Panthermedia