Tutkimus: Pikkulasten leikkausnukutuksista ei haittaa kehitykselle

Nukutusaineiden on pelätty aiheuttavan pikkulapsille myöhempiä ongelmia. Tiedelehti JAMAssa julkaistut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että pikkulasten yleisnukutukset ovat turvallisia.

Nukutusaineiden on pelätty olevan haitaksi pikkulasten hermoston kehitykselle ja aiheuttavan myöhempiä ongelmia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella pelot ovat kuitenkin turhia.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa vertaamalla 105 alle kolmevuotiaana tyräleikkauksessa ja yleisnukutuksen alaisena olleen lapsen kehitystä heidän sisaruksiinsa, joita ei ollut nukutettu alle kolmevuotiaana. Lapset olivat 8–15-vuotiaita.

Tutkijat vertasivat sisaruksia monella eri tavalla, mutta eivät löytäneet merkittäviä eroja heidän neuropsykologisessa kehityksessään. Eroja ei ollut älykkyydessä eikä muistissa, oppimiskyvyssä, kielellisessä osaamisessa, tarkkaavaisuudessa, tiedonkäsittelyssä, motorisissa kyvyissä eikä visuaalisessa ja avaruudellisessa hahmottamisessa.

Havainnot ovat tervetulleita ja viittaavat pikkulasten yleisnukutusten olevan turvallisia. Tutkimukseen osallistuneet lapset oli nukutettu vain kerran keskimäärin 80 minuutin ajan, joten tulokset eivät välttämättä päde useammin ja pitempään altistuviin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde:
Association Between a Single General Anesthesia Exposure Before Age 36 Months and Neurocognitive Outcomes in Later Childhood. JAMA 2016;315:2312–2320

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia