Tutkimus: Rintaruokinta suojaa äitiä masennukselta

Tuoreen tutkimuksen mukaan vauvan rintaruokinta puolittaa riskin sairastua raskauden jälkeiseen masennukseen.

Rintaruokinnan hyödyistä lapselle puhutaan paljon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan terveille ja normaalipainoisina syntyneille lapsille rintamaito riittää ainoana ravintona ensimmäisten kuuden kuukauden ajan

Cambridgen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten rintaruokinta vaikuttaa äidin mielialaan. Tutkijat seurasivat 13 998 naisen elämää ennen ja jälkeen synnytyksen. Heille selvisi, että naisilla, jotka suunnittelivat rintaruokkivansa lastaan ja myös tekivät näin, oli 50 prosenttia pienempi riski sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tämä päti naisiin, jotka eivät olleet sairastaneet masennusta raskauden aikana. Riski sen sijaan oli yli kaksinkertainen niillä naisilla, jotka olivat suunnitelleet imettävänä lastaan, mutta eivät olleet tähän pystyneet.

Tutkimuksen mukaan rintaruokinnan masennukselta suojaava vaikutus kasvoi joka viikko ensimmäisen kuukauden aikana. Tätä pidemmän ajan hyötyjä ei pystytty luotettavasti tulkitsemaan, sillä vain pieni osa tutkimukseen osallistuvista jatkoi rintaruokintaa useiden kuukausien ajan.

Tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia tarvitaan. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin sanoa, että äidille pitäisi kertoa, millaisia hyötyjä rintaruokinnasta voi olla. Sen lisäksi tuoretta äitiä pitäisi neuvoa rintaruokinnassa ja häntä pitäisi tukea ja seurata tilanteessa, jossa hän ei pysty rintaruokkimaan lastaan.

Tutkimus julkaistiin Maternal and Child Health -lehdessä.

Mikä synnytyksen jälkeinen masennus?

Terveyskirjaston mukaan yli puolella synnyttäneistä äideistä ilmenee heti synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää ja itsestään ohimenevää masentuneisuutta, mielialan vaihtelua, itkuisuutta, joskus ruokahaluttomuutta ja unettomuutta. Tämä synnytyksen jälkeinen herkistymisen oireet ovat voimakkaimmillaan 3–5 päivää synnytyksen jälkeen, minkä jälkeen ne häviävät yleensä parissa viikossa.

Noin 10–15 prosentille synnyttäneistä kehittyy kuitenkin synnytyksen jälkeinen masennustila, joka on oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi. Kyseessä on kuukauden tai muutaman kuukauden kuluessa synnytyksestä alkava masennustila.

Lähde:
BBC, Maternal and Child Health, THL, Terveyskirjasto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia