Vakava masennus altistaa aivohalvauksille

Masennus on aiemminkin yhdistetty aivohalvausriskiin, mutta vähemmän on tiedetty siitä, miten masennusoireiden lieventyminen vaikuttaa riskiin.

Pitkään kestävä vakava masennus suurentaa riskiä sairastua aivohalvaukseen, mutta lievempiin masennusoireisiin ei välttämättä liity samanlaista riskiä. Vakava masennus altistaa sairastumisille, vaikka oireet vuosien varrella välillä lievenisivät, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Osana tutkimusta tutkijat haastattelivat kahden vuoden välein 16 000 miestä ja naista ja selvittivät olivatko he saaneet masennusdiagnooseja tai sairastuneet aivohalvaukseen.

Osallistujat, jotka kertoivat sairastavansa vakavaoireista masennusta kahdessa peräkkäisessä haastattelussa, sairastuivat aivohalvaukseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin terveet tai lievää masennusta potevat, tulokset osoittivat. Sairastumisriski oli kohonnut myös potilailla, joiden masennusoireet lievenivät, mutta riski ei ollut yhtä suuri kuin jatkuvasti sairastavien.

Masennus on aiemminkin yhdistetty aivohalvausriskiin, mutta vähemmän on tiedetty siitä, miten masennusoireiden lieventyminen vaikuttaa riskiin. Kaksitoistavuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 1 200 osallistujaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of the American Heart Association 2015;4:e001923

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.