Viljakuidut auttavat välttämään aikuistyypin diabeteksen

Viljakuitujen lisäksi kasviskuidut liittyivät diabetesriskin pienenemiseen, mutta hedelmäkuidut eivät.

Paljon kuituja ja etenkin viljakuituja ravinnostaan saavat saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Ilmeisesti kuituja paljon syövät pysyvät hoikempina ja siksi sairastuvat harvemmin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat julkaisivat havaintonsa lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä, ja niiden perusteella vähintään 26 grammaa kuituja päivittäin nauttivat säästyvät diabetekselta noin viidenneksen todennäköisemmin kuin kuituja korkeintaan 19 grammaa päivässä syövät.

Asetelma kuitenkin muuttui, kun tutkijat huomioivat analyysissa osallistujien painoindeksin ja mahdollisen ylipainon. Näyttääkin siltä, että kuituihin liitetty suojavaikutus toimii osittain vähentämällä tai ehkäisemällä liikakiloja ja sitä kautta diabetesta. Viljakuitujen lisäksi kasviskuidut liittyivät diabetesriskin pienenemiseen, mutta hedelmäkuidut eivät.

Varsinaisen tutkimuksensa lisäksi tutkijat tekivät ravintokuitujen vaikutuksia selvittävän meta-analyysin, jossa he yhdistivät nyt käytetyn aineiston 18 muun tutkimuksen aineistoihin ja analysoivat ne uudelleen. Analyysi vahvisti viljakuituihin ja kasviskuituihin liitetyn suojavaikutuksen.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa nyt saadut tulokset viittaavat ravintokuitujen auttavan aikuistyypin diabeteksen välttämisessä. Kuitupitoinen ruokavalio pienentää myös sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Lue myös:
Saako ylipainoisen diabeetikon paino nousta raskaudessa? 
Tunnista verensokerin lasku
Ravinto ja syöpä – tämä ainakin tiedetään

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3585-9

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.