WHO: Pandemia on aiheuttanut liki 15 miljoonan ihmisen kuoleman

Arviossa ovat mukana myös kuolemat, jotka ovat johtuneet terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

Koronavirukseen kuolleita haudataan erityisjärjestelyin Indonesian Jakartassa heinäkuussa 2021.
Adobe/AOP
Koronavirukseen kuolleita haudataan erityisjärjestelyin Indonesian Jakartassa heinäkuussa 2021.

COVID-19-pandemia on aiheuttanut noin 14,9 miljoonan ihmisen kuoleman maailmanlaajuisesti, kertoo Maailman terveysjärjestön (WHO) uusin arvio. Mukana ovat koronaviruksesta johtuvat suorat ja epäsuorat kuolemat ajalta tammikuu 2020–joulukuu 2021.

Luku kertoo pandemian aiheuttamasta ylikuolleisuudesta. Siinä ovat mukana sekä viruksen aiheuttamasta taudista johtuvat kuolemat että kuolemat, jotka ovat aiheutuneet pandemian vaikutuksista terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan. Nämä epäsuorasti pandemian aiheuttamat kuolemat johtuivat siitä, että ihmiset eivät saaneet hoitoa terveydenhuollon ylikuormittumisesta johtuen.

WHO:n arvion mukaan koronavirus on aiheuttanut epäsuorasti 9,5 miljoonaa kuolemaa.

– Nämä vakavoittavat luvut osoittavat pandemian vaikutusten lisäksi sen, että kaikkien maiden tulee investoida kestävämpiin terveydenhuollon järjestelmiin, jotka pystyvät turvaamaan välttämättömät palvelut kriisien aikana, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa .

Koronaviruksen aiheuttama ylikuolleisuus oli suurinta Kaakkois-Aasiassa, Euroopassa ja Amerikoissa. 81 prosenttia kuolemista raportoitiin keskitulotason maissa.

20 maata vastasi yhteensä 80 prosentista kaikista kuolemista. Maat olivat Brasilia, Kolumbia, Egypti, Saksa, Intia, Indonesia, Iran, Italia, Meksiko, Nigeria, Pakistan, Peru, Filippiinit, Puola, Venäjä, Etelä-Afrikka, Britannia, Turkki, Ukraina ja Yhdysvallat.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.