Mielenterveys Miksi nuoria ahdistaa? – Ongelma ei ole ahdistuksen tunnistamatta jääminen, vaan ylitunnistaminen, sanoo Riittakerttu Kaltiala.
Alzheimerin tauti Elintapamuutokset vähentävät Alzheimerin taudin riskiä Elintapamuutokset hidastavat myös taudin etenemistä.
Masennus Kannattaako lievää masennusta hoitaa lääkkeillä? Lääkityksen käyttö lievän masennuksen hoidossa jakaa näkemyksiä.
Masennus Masennusdiagnoosi ei selitä sen syytä, toteaa uusi tutkimus Masennusta tulisi ajatella samanlaisena diagnoosina kuin päänsärkyä: diagnoosi ei vielä selitä, mistä oireet johtuvat.
Persoonallisuushäiriö Narsisti, psykopaatti ja muut muotidiagnoosit Nykyään termejä psykopaatti ja narsisti heitellään varsin huolimattomasti. Mutta ketkä oikeasti ovat narsisteja ja millaisia psykopaatit ovat?
Rikollisuus Nämä lapsuuden riskitekijät voivat altistaa rikollisuudelle aikuisuudessa Riskitekijöihin voidaan kuitenkin puuttua ja monia epätoivottuja kehityskulkuja voidaan ehkäistä.
Terapia Entä jos potilas pettyy? Jos potilaille markkinoidaan lyhytterapiaa oikotienä onneen, pettymyksestä voi seurata hoitovastaisuutta.
Sairauspoissaolo Nämä syyt lisäävät työikäisten mielenterveysongelmia — katso 9 kohdan lista Kelan tutkijat listasivat 9 syytä mielenterveyden häiriöistä johtuvien poissaolojen kasvuun.
Kolumni Vainoaminen ja sen torjunta Ikivanhan häirinnän tai painostamisen keinon metodit ja ilmenemismuodot ovat moninaisia, kirjoittaa Hannu Lauerma.
Paniikkikohtaus Paniikkikohtauksen oireet säikäyttävät Paniikkikohtauksen äkillisyys ja rajuus saattavat säikäyttää, varsinkin kun kohtaus tulee ensimmäisen kerran. Kohtaus menee kuitenkin yleensä nopeasti ohi ja on sinällään vaaraton.
Muistisairaus Muistisairauteen sairastuu yhä useampi Muistisairautta sairastavien määrä kasvaa arvion mukaan jopa 64 prosenttia tulevien vajaan kahden vuosikymmenen aikana.
Itsemurha Itsemurhariski masennuspotilailla monisatakertainen sairaalahoidon jälkeen Riski on suurimmillaan kolmen ensimmäisen päivän aikana.
Kolumni Päädymmekö näyttämään nuorisolle keskisormea? Mielenterveyden kädessä peukalo, tuo sormista tärkein, muistuttaa unen ja levon tärkeydestä, kirjoittaa Silja Kosola.
Fibromyalgia Kipuja, uupumusta ja aivosumua — onko minulla fibromyalgia? Fibromyalgiassa potilaalla on monenlaisia yleisoireita, joita voi helposti luulla johtuvaksi jostain muusta sairaudesta. Tämän vuoksi diagnoosin tekeminen on vaikeaa ja vie usein aikaa.
Sairauspäiväraha Ennätysmäärä suomalaisista sairauspäivärahalla mielenterveyssyistä Ahdistuneisuushäiriöt ovat lisääntyneet merkittävästi.
Oikeuspsykiatria Myytinmurtajat Niuvanniemen sairaalan oikeuspsykiatrit ovat lupsakoita ja huumorintajuisia.
Masennus Masennustesti on hyödyllinen työkalu oman olon arviointiin Masennustestin avulla saa suuntaa antavaa tietoa mahdollisesta masennuksesta, mutta diagnoosin tekoon se ei sovi.
Mieli Nettiterapioiden suosio on noussut vauhdilla Mielenterveystaloon tulee ensi vuonna kolme uutta terapiaa.
Ketamiini Ketamiini on tehokas ja monikäyttöinen aine, jossa on vaaransa Mediassa on puhuttu viime aikoina ketamiinista. Millainen aine ketamiini on?
Psoriasis Psoriasis vaikuttaa myös mieleen — ahdistus ja masennus yleisiä oireita Joka toinen psoriasista sairastava kokee, että psoriasis vaikuttaa vahvisti myös mielenterveyteen. Tästä kuitenkin puhutaan heidän mukaansa valitettavan harvoin.
Rakkaus Missä kohtaa kehossa rakkaus tuntuu? – Tutkimus paikansi erilaiset rakkaudet eri kohtaan kehoa Missä tuntuu romanttinen rakkaus, missä rakkaus ystäviä kohtaan? Entä rakkaus luontoa tai itseä kohtaan? Tämä selvisi Aalto-yliopiston tutkimuksessa.
Lapset "On huolen aihe" — kouluterveyskysely paljasti lasten ahdistuneisuuden tason Erityisesti tyttöjen tilanne huolestuttaa.
Fibromyalgia Lapsuuden negatiiviset elämäntapahtumat yhteydessä fibromyalgiaan Masennuksen roolista oireyhtymän puhkeamisessa nousi uusia kysymyksiä.
Sosiaalinen media Lääkärit somessa — asiantuntijuutta vai viihdettä? Lääkärit somessa —juttusarjan ensimmäisessä osassa somelääkäri Jonne Juntura kertoo, miksi hän Tiktokkaa mielenterveydestä.
Kolumni Suuroivallus unessa Merkittäviksi osoittautuneet keksinnöt on yleensä tavattu tehdä hereillä, kirjoittaa Hannu Lauerma.
ADHD Kaikki mikä näyttää ADHD:ltä, ei välttämättä ole sitä ADHD-lääkehoidon määrä on ollut jyrkässä nousussa viime vuosina. Ja mahdollisesti aivan turhaan, toteaa Husin lastenpsykiatrian ylilääkäri.
Häpeä Kolumni: Häpeän nousu Häpeäyhteiskunnassa toiseuden kunnioitus on vähäistä, kirjoittaa Timo Teräsahjo.
Yksinäisyys Tutkimustulos: sosiaalinen eristäytyneisyys altistaa muistisairaudelle Jopa neljäsosa yksinäisistä ja eristyneistä vanhuksista sairastui dementiaan 9 vuoden seurannassa.
Vankiterveydenhuolto Kiven sisässä — vankilalääkäri kohtaa elämän raa’an puolen joka päivä Vivian Reinhold työskentelee yhdessä Suomen suljetuimmista vankiloista.
Rahapeliongelma Rahapelaaminen ja itsetuhoisuus yhteydessä toisiinsa — nämä stressitekijät pahentavat tilannetta Tutkimuksessa löydettiin yhteys itsetuhoisuuden ja rahapelaamisen välillä.